Icons Icons

Olika slags besvär vid menopaus och klimakteriet som Traditionell Kinesisk Medicin kan hjälpa mot:

  • Ångest, depression
  • Humörsvängningar, nedstämdhet och irritabilitet
  • Svettningar och värmevallningar
  • Sömnstörningar
  • Torr hud och torra sköra slemhinnor
  • Ödem   m.m.

Traditionell Kinesisk Medicin och klimakteriet

Inom TKM talar man inte specifikt om hormoner som orsak till klimakteriebesvären. Istället ser man mer övergripande till helheten i hur organen samverkar på en energimässig nivå. Vid klimakteriet så har njurarnas kraft och energi börjat avta vilket visar sig bl.a. i kvaliteten på huvudhåret, tänderna, skelettet och de sexuella funktioner.

Klimakteriet är en naturlig process då balansen mellan Yin och Yang förändras i kroppen och distribution av njurens essenser förändras. TKM anser att klimakteriet är en tid när kvinnans kropp, i all sin vishet, börjar att ”spara” blod och energi för att bibehålla sin livskraft och förlänga livet och låta kroppen, speciellt hennes Njurar, och anden få maximalt med näring (Njurarna är enligt TKM roten till livet och din livslängd). Därför ses klimakteriet som en sann förändring i livet, kvinnan går från ”mamma” till upplyst och klok. De främsta faktorerna som avgör hur bra det går att ta sig igenom den här perioden är hur du levt under ditt vuxenliv samt den redan befintliga mängden av Njurens energi.Enligt Kinesisk visdom bör kvinnan börja vårda sin kropp och förbereda den för klimakteriet vid 35 års ålder och fortsätta tills menstruationen har upphört för ett helt år.

Men, även om det inte går att vrida tillbaka klockan så kan TKM hjälpa till att eliminera dina obehag och återställa balansen i kroppen helt utan biverkningar.

 

Västerländsk Medicin och klimakteriet

Vid klimakteriet minskar halterna av könshormonet östrogen, som produceras i äggstockarna. Äggstockarna slutar också att producera ägg. Vanligen kommer kvinnan in i klimakteriet mellan 45 och 55 års ålder. När detta sker fortsätter hypofysen att som vanligt sända ut FSH. Kvinnans äggstockar kan dock inte längre sända sin återkoppling till hypofysen, eftersom det inte längre produceras östrogen i tillräcklig mängd och inte heller några ägg. I det läget ökar adenohypofysen sin utsöndring av FSH, som stressar äggstockarna ännu mer. Det är bl.a. dessa ökade FSH-halter som orsakar de besvär många kvinnor får under klimakteriet.

Biverkningar av östrogen/progesteron-behandling:

  • Ökad risk för blodproppar
  • Ökad risk för cancer i livmoder och bröst
  • Acne och hudutslag (spec. p.g.a. progesteronet)
  • Illamående, huvudvärk, nedstämdhet/depression, ömma bröst, ödem, viktuppgång m.m.