Icons Icons

Vitt te, Grönt te, Oolong te, Pu Er te, Gult te och Svart te

 

Vilka egenskaper har de olika teérna och hur odlas de?

Vitt te

Har sitt ursprung i Fujianprovinsen i Kina och är det te som är närmast sin natur – de tidiga vår knopparna med sina ömtåliga men skarpa ändar och sina vita hårstrån som omsorgsfullt breder ut sig, utan överlappning och lämnas att torka naturligt eller under mild, låg värme under regniga dagar. Tack vare den försiktiga processen så behåller vitt te det naturliga hälsosamma innehållet, såsom te polyfenoler och fria aminosyror.

Befolkningen från detta område har mer en tusen års erfarenhet av att använda vitt te mot feber vid mässlingen, och det är mer effektivt än antibiotika, mot gifter, sommar hetta och tandvärk.

Grönt te

Är blad från Camellia Sinensis, som inte är oxiderade. Det gröna teet har sitt ursprung från flera områden i Kina men ett av de bästa kommer från Longjing area från Hangzhou, Zhejiang provinsen i Kina. Teet produceras mestadels för hand och har varit känt för sin höga kvalitet och förtjänat titeln ”China Famous Tea” som är en lista över de 10 bästa teerna i Kina. Historien säger att Kejsaren Qian Long under Tsing Dynastin (1711-17999) reste fyra gånger under sin livstid från Beijing till Hangzhou för att få veta mer om detta enastående gröna te.

Sedan tebladen skördats upphettas de för att oxidering inte ska börja vilket gör att den gröna färgen behålls. I äldre tider skedde detta genom ångning, vilket fortfarande är fallet i Japan, men i Kina har den metoden ersatts av upphettning i wok, en metod som anses lämna bladen med mer smak. Tebladen torkas sedan. Exakt hur beredningen går till skiljer sig mellan de olika tesorterna.

Det som garanterar ett grönt te´s kvalitet och hälsoaspekter är om det är vårens knoppar och blad skördade på våren. Aminosyror och vitaminer finns framför allt i slutet av vårens knoppar och blad och kan lätt bli nedbrutet i solskenet. I Japan är en vanlig metod för att öka aminosyrorna i te att förse varje te planta med skugga.

Ett grönt te av bästa sort smakar uppfriskande sött och mjukt, i stället för grovt bittert. Den uppfriskande smaken beror på dess höga innehåll av aminosyror, vitaminerna C, E och P (Flavonoider), Catechiner och flera typer av B vitamin. Det förklarar varför låg kvalitet av gröna teer smakar bittert, strävt eller har en fadd smak: Brist på aminosyror och vitaminer!

Vårt gröna te, West Lake Longjing, är listad högst av alla gröna teer alltsedan 1600-talet. Det är prisat och det enda Longjing te som erhållit benämningen ”Origin of Production Product” av Kinesiska myndigheter. West Lake Longjing Tea ́s ursprungliga mikromiljö, skapas genom att man har te plantager spridda bland bergen som omfattas generöst av olika sorter av hög subtropisk skog, som skyddar te plantorna från direkt solljus. Detta mildare ljus, plus mikro dimmigt klimat, ger teets vår knoppar en betydligt längre tillväxtfas. Därmed tycks West Lake Longjing tea ́s vår knoppar vara starkare och större, nå ut längre än bladen. De här kännetecknen har blivit en snabb metod för att identifiera ursprungliga West Lake Longjing från andra falska teer.Dess ingredienser av vårens tidiga knoppar och späda blad, plockade endast en gång per år, ”En knopp och två blad”, och processade av mästerliga händer enligt traditionella metoder, gör teet till ett av de högst kvalitativa och det hälsosammaste i världen.

 

West Lake Longjing tea ́s jordbrukare har ett talesätt;

”3 dagar tidigare skörd är en skatt, 3 dagar senare skörd är gräs”

Talesättet uttrycker hemligheten: Knoppar från den tidiga våren definierar kvalitet!

Oolongte

Oolongte är en av de mest berömda Kinesiska teerna. Det är vad man kallar semi-green, halvt fermenterat. Det finns tre oolongtraditioner i Kina som är knutna till tre olika områden: klippteer från Wuyibergen i Fujianprovinsen, Dancongteer från Fenixbergen i Guangdongprovinsen och Anxi oolong från Anxi i Fujianprovinsen. Oolong teets hemstad räknas dock till Anxi i Fujianprovinsen. Anxi bergen har ett tropiskt klimat som är milt, varmt och fuktigt (dimmigt) och mycket regn och solsken. Dess jord är rik på mineraler. Anxi har en lång historia när det gäller framställande av te daterad ända bak till 6oo-talet, Tang Dynastin.

Oolong te ska avnjutas efter maten och har ett talesätt; ”Drick upp och gå ned i vikt”. Oolongteet är den kategori som är i särklass mest komplicerad att tillverka, och också den kategori som har de allra högsta prisklasserna i världen.

Tillverkningsprocessen innebär att tebladen först vissnar utomhus för att sedan vila/kylas inomhus. Därefter skakas tebladen för att påskynda en kontrollerad oxidation. Detta steg upprepas ett antal gånger och däremellan får tebladen vila. Nästföljande steg innebär att oxidationen stoppas och detta sker precis som för de andra kategorierna genom upphettning. Därefter rullas tebladen – detta steg ser litet olika ut beroende på tesort, men principen är densamma. Det slutliga steget skiljer sig beroende på tesort och tegård men består, som för alla teer, av en sista upphettning för att säkerställa att fuktnivån är tillräckligt låg. Vissa sorter genomgår därefter rostning som när den görs på traditionellt vis, innebär en tidskrävande kolrostning.

Pu Er

”Yunnan Pu Er för vintern, West Lake Longjing för sommaren”

Den kejserliga familjen te tradition enligt Kinas sista kejsar Puyi.

 

”Pu Er” är egentligen namnet på en gammal liten stad, Simao, i Yunnan provinsen, där man hade samlat te för handel och utskeppning i alla tider.

Pu Er är profermenterat och görs på den bredbladiga underarten Da Ye (Camellia Sinesis var. Assamica) som vuxit i Yunnan provinsens subtropiska skog i tusentals år. Det finns två typer av Pu Er; Sheng och Shu, där den tidigare lagras naturligt över tid och den senare snabblagras enligt en metod som utvecklades på 1970-talet. Gemensamt för båda typerna är att tebladen efter skörd genomgår vissning, upphettning, rullning, soltorkning, ångning/formning, torkning, och – för pressade varianter – pressning i olika former. När det gäller Shu Pu Er genomgår tebladen efter soltorkning och före ångning ett steg (”Pile fermentation”) som innebär en period av kontrollerad enzymatisk oxidation och bakteriell fermentation där man genom att reglera temperatur och fuktighetsnivå får teet att mogna snabbare. Sheng Pu Er genomgår en långsam oxidation och mognadsprocess som sträcker sig över decennier.

Pu Er är mycket speciell för stt åldrande – ju äldre och längre lagringstid desto mer sofistikerad, äldre och dyrare. Pu Er är också speciellt p.g.a. att det pressas till olika former: lös, brickor, ”bird’s nest”, kakor …

 

Old Pu Er är historiskt ansett välgörande för sin förmåga att svepa bort tunga feta saker från din kropp och hålla dig smal, klok och vacker.

 

Ny forskning visar att Pu Er te gynnar hälsosam viktminskning. En studie som genomfördes av Yunnan Provinsens huvud laboratorium och ”College of Food Science and Technology” på Yunnan´s lantbruksuniversitet, visade att Pu Er avsevärt minskade den totala kroppsvikten, fett kuddarna, LDL kolesterolet och triglyceriderna.

 

Gult te

Gult Te är uppkallat efter dess egenskaper: ömtåliga vår knoppar och blad som försiktigt oxideras, vilket slutligen ger teet en mjuk gul ton och dess infusion ser gulgrön ut.

Det finns endast en handfull gula teer och dessa odlas och tillverkas i Kina i Hunan, Sichuan, Anhui och Zhejiang. Gult te tillverkas på samma sätt som grönt te förutom att det genomgår en gulningsprocess som är unik för denna kategori och som innebär att teet faktiskt oxiderar en aning. Gulningsprocessen skiljer sig mellan de olika gula teerna och innebär också att graden av oxidation varierar men gemensamt är att tebladen genomgår en längre vila, i vissa fall varvad med upphettning, innan den slutliga upphettningen.

Svart te

Bohea Souchong, urpsrunget för svart te, kommer från Zheng Shan bergen. I stället för av de vanliga stora bladen av Camelia Sinensis busken, så är detta exklusiva svarta te tillverkat av små blad. Bladen är feta med en mjuk svart färg. Det bryggda teet är djupt rött med en arom av lätt rökt karaktär. Hemligheten ligger i den speciella processen av att kombinera naturlig rök från de lokala pinjeträden till oxideringsprocessen.

Tillverkningsstegen för svarta teer känns igen från de andra kategorierna, men skiljer sig däri att svarta teer får oxidera i princip fullt ut: först får tebladen genomgå en vissningsprocess (inomhus eller utomhus beroende på te och väderlek), sedan rullning av varierande grad, oxidation, och upphettning. Svarta teer kan även som sista steg genomgå en andra torkningsprocess/rostning.

Varje dag har en man 7 saker att ordna; olja, salt, sojasås, vinäger, ved, ris och te.

Kinesiskt ordspråk som visar hur djupt rotad te är i det kinesiska livet och att det är en symbol för den kinesiska kulturen. Grace Teahouse