Örtmedicin
Kinesisk Örtmedicin
Örtmedicin är en av grundpelarna i TKM och i Kina är det örtmedicinen som är dominerande vid behandlingar när det gäller interna obalanser.
I väst är akupunktur mer känt, men för att erhålla bästa resultat kombineras akupunktur med örtmedicin. Kinesiska örter har observerats och studerats under årtusenden.
Hälsokällans örtapotek innefattar ca 200 olika örter, alla med en specifik verkan som kombineras i en skräddarsydd formula för varje sjukdomsbild, baserat på patientens individuella obalanser. Varje örtrecept innehåller allt från 2 till olika 15 örter.
Örterna består av torkade växtdelar och mineraler och är kontrollerade enligt farmaceutisk GMP-standard (Good Manufacturing Practice).
Kinesisk örtmedicin använder sig av hundratals substanser, huvudsakligen växtmaterial – rötter, blommor, bark och frö, som kombineras i tusentals recept eller “formler” vilka utvecklats under årens lopp för att behandla så gott som alla slags obalanser. Dess systematiska metodik och kliniska effektivitet ligger till grund för dess dominans i den medicinska traditionen i öst. Under flera tusen år har läkare noggrant observerat sjukdomsförlopp och med kraftfulla örtmediciner botat dessa sjukdomar.
De tidigaste örtrecepten i Kina beräknas ha blivit nedskrivna under det tredje århundradet f.Kr. Faktum är att den största boken om den kinesiska medicinens teori – Huang Di Nei Jing (Gula Kejsarens Inre Klassiker) – sammanställdes under det första århundradet e.Kr. och används fortfarande vid skolor för TCM.