Icons Icons

Vad man bör äta är beroende på hur ditt kroppstillstånd är just nu. Om du t.ex. befinner dig i en stressad situation bör du inte äta kryddstark mat eller rött kött eftersom dessa kan skapa ännu mer hetta, vilket i sin tur kan leda till mer stress i kroppen. Har du en känslig mage bör du t.ex. inte äta kall, rå mat eller dricka kalla drycker eftersom kylan kan skada en svag mage.

 

Hälsokällans kostrådgivning bygger på din diagnos och på vad din kropp behöver just nu.

 

Flera tusen årig tradition

I Kinas mångtusenåriga tradition har man alltid hävdat att kosten är av största vikt för din hälsa.

Man har studerat och delat in alla födoämnen utifrån temperatur och vilken effekt dessa har, för att kunna använda dem rätt vid olika obalanser och sjukdomar och därmed balansera kroppens olika tillstånd för att behålla god hälsa.  Har man t.ex. en kall kropp så ska man äta värmande mat. Har man en varm kropp så ska man äta svalkande mat. Olika födoämnen samverkar med yin och yang och balanserar ditt inre tillstånd.

Eftersom syftet med en medicinsk diet var att återställa en rubbad balans, kan det inte ha legat långt bort att också föreställa sig bristsjukdomar, det vill säga sjukdomar som beror på att kroppen får för lite av vissa vitaminer, mineraler etc. Man kände visserligen inte till existensen av vitaminer i det förmoderna Kina, men de dieter som exempelvis rekommenderades i en bok publicerad omkring år 200 av en viss dr Chang Di, har visat sig vara speciellt vitaminrika.

För övrigt skrev en annan läkare, Hu Sihui, på 1300-talet att många sjukdomar kan botas med enbart rätt diet. Han verkade som hovdietist och beskrev bland annat ett antal bristsjukdomar i en bok, Yinshan Zhengyao. Han hävdade också att de som tillagar kejsarens mat är direkt ansvariga för statens effektivitet eftersom kejsaren kan bli sjuk av olämplig mat och förlora förmågan att styra riket.

”En framstående läkare behandlar sjukdomar innan de uppkommer, medan en sämre läkare måste vänta tills de uppkommit”  ”Råd gällande livsstil  och reglering av kosten, ses som den främsta behandlingen. Massage, akupunktur och örtmedicin får komma i andra hand”.

Huangdi Neijing