Icons Icons

Den 5 februari 2019 lämnar vi Jord Hundens år och går in i den Bruna Jord Grisens År.

Det är ett JordYin år i opposition till VattenYin Grisen. Denna kombination av jord och vatten i opposition till varandra resulterar i lera och den bruna färgen. Detta kan tolkas bokstavligen, vilket kan innebära att det kommer skapas mer lera i naturen, eller så indikerar det att det kan finnas en brist på tydlighet i människors tänkande.

Grisen är det sista djuret i den kinesiska 12 djurs zodiaken. Det innebär att många långsiktiga projekt kommer att slutföras. Allt faller på plats.

 

För kineserna är grisen symbol för rikedom – deras stora öron och knubbiga ansikten anses också vara tecken på lycka. Det karaktäristiska för grisen är optimism, mildhet, vänlighet och ärlighet. Grisen är hemälskande och symboliserar värdet av familj, vänner, hem och god mat. De lägger stor vikt vid sin familj och blir lätt ledsna om de inte frekvent får träffa sina familjemedlemmar. Grisen är osjälvisk och hjälper andra vid behov, den har ett stort hjärta. Den är känslig och blir den sårad kan det ta år innan den repar sig.

Detta är alltså ett år med fokus på familj, vänner och samhälle och människor kommer vilja stanna hemma mer. Planera därför att tillbringa mer tid hemmavid i år eftersom det kan komma att ge mer värde än att resa.

Tanken är att koppla av och njuta av livet i Grisåret och spendera tid med sina nära och kära.

En av de spännande aspekterna av årets element är att det är både YinJord och YinVatten. Eftersom både Jord- och Vattenelementen  betraktas som  Yin, är det nästan som att ha ett fyrdubbelt Yin-år. Detta pekar på den stigande kraften av Yin som kommer ske år 2019, och det är viktigt att finna styrka på ett Yin-sätt, inte på ett konfronterande Yang-sätt, särskilt för kvinnor. Det kommer också att finnas en förväntan för män att uttrycka mer av deras Yin-natur. Män måste vara modiga nog att börja utforska sitt inre och utföra fler Yin-handlingar, som t.ex. medkänsla.

Grisar är fridfulla djur, förutom när de är ilskna, vilket är sällsynt. Aggression och våld kommer inte att tolereras i år och det kommer att ske framsteg när det gäller att skapa system eller genomföra lagstiftning för att hantera dessa samhällsproblem mer effektivt. Det här är inte ett år för att ta till våld eller utkräva hämnd. Dessa energier kommer inte att uppskattas eller tillåtas och kommer medföra bestraffningar. Försonande ord och lugnande röster rekommenderas i kommunikationer för harmoniska interaktioner. Människor kommer att känna sig mycket mer till freds och kommer att hitta det lättare att samarbeta och kompromissa.

 

Grisen anses vara en ärlig varelse, så sanning kommer att värderas. Det grumliga vattnet visar emellertid att det inte alltid kommer att vara så klart. Människor blir lite mer förvirrade och en dold fara är inte nödvändigtvis lätt att se. De som sysslar med bedrägerier måste vara mycket bra på att hålla det hemligt eftersom vatten alltid strävar efter att bli klart… I år är risken att bedrägerier inte kommer att lyckas döljas som det är tänkt eller inte vara dolda så länge.

 

Det nedåtgående trycket från Jord till Vatten eller vattnet som kan stiga och bryta igenom den tunna YinJorden leder till leran som sedan stiger upp för att torka i solen. Detta betyder att vad som har dolts nedan kommer att komma upp till ytan och samveten kommer att renas.  

 

Eftersom känslan som hör till Jordelementet är tanken och till vattenelementet rädsla, kommer människor emotionellt att känna sig mer oroliga och mer rädda, men kan enkelt tröstas av sina nära och kära. De flesta människor kommer att känna för att kramas och att bli omkramade mer. De kommer att känna sig mer tillgivna och mindre arga. Konfrontationer kommer vara lätta och diffusa och tålamod hjälper. Det är lättare att känna en samhörighet till andra och det är lättare att få vänner.

 

 

NATUR

Årets Yin-vatten representerar milt regn, moln och dimma – speciellt konsekvent regn över en lång tid. Eftersom regnet stärker strömmarna och därefter berikar floderna är det lätt för två floder att flyta samman och orsaka att vattennivån stiger. Detta indikerar farorna med översvämning vid lågland på många ställen i världen. Floderna flyter till havet och bär med sig stora mängder lera vilket grumlar vattnet. Tyvärr kan detta orsaka föroreningar, ökade bakteriehalter och algtillväxt, vilket påverkar havet, fisken och skaldjur.

Symbolen för lerigt vatten betyder också att det kan finnas oljespill eller problem med vattenkvaliteten och säkerheten hos vattenförsörjningen på många ställen. Vattenburna sjukdomar kan vara katalysatorn för olika åtgärder. Rent vatten kommer att bli en stor statlig fråga med mer pengar tillägnad vattenskydd, ren vattenfördelning och ersättning och reparation av åldrande vatteninfrastrukturer.

 

När det gäller naturkatastrofer kommer vulkaner och jordbävningar att lugna sig, även om de fortfarande kommer att förekomma i mindre skala. Jorden ligger dock på en instabil grund pga av vattenelementet, och vissa experter förutser mer jordskred, särskilt vid torra platser som inte är vana vid en ökning av nederbörd. Flodflöden kan bli ett problem och orsaka avbrott av vägar och broar. Vatten strävar alltid nedåt, så risken är att grottor, gruvor och tunnlar samt  källare kan komma att översvämmas. Det kan bli problem med byggnader som byggts på instabil jord vilket kan skapa problem som att grunden sjunker, vissa kan eventuellt kollapsa.

Stormar borde bli mindre intensiva i år, men stormfloder är ett större hot tillsammans med sand och jorderosion. Det blir mer regn och mer dimma som slår till fort, vilket kan orsaka bilkrascher. Och det kommer också att finnas en hel del dimma ute till havs, vilket kan orsaka vissa problem med frakter. Vissa områden kommer att uppleva isande dimma och snöslask i stället för snöstormar. Under sommarmånaderna kommer fuktigheten att öka, även på platser som vanligtvis inte upplever det. Bristen på eld i år innebär att detta kan överbelasta det elektriska nätet och orsaka strömavbrott.

Jordbruket har nytta av YinJorden och YinVattnet, utom där översvämning uppstår. Grödor som kräver mycket vatten kommer att blomstra. Boskap (alla djur) kommer att ha mer än tillräckligt med vatten i år, vilket de behöver. Gräs kommer att frodas och nära betesmarker och djur kommer att vandra, så det blir en ökning av avkommor. YinVatten när YinJorden och får saker att växa. Det bör bli en buffert från skörden av frukt och grönsaker och det kommer att bli en förnyad ökning av biodynamiskt och ekologiskt jordbruk.

 

Vatten har en cykel: Förångning av vatten blir till moln; molnen skapar regn som gör strömmar till floder; floder flyter till sjöar och hav för att slutligen förångas igen. YinJordcykeln gör att allt växer och är en symbol för jord, vilket ger näring åt växter som matar insekter och djur och komposter skapar mer bördig jord. Båda elementen är inblandade i återvinning, speciellt av organiskt material. Detta kommer att ge stort uppsving till återvinningsindustrin och forskarna kommer hitta nya sätt att hantera eller bearbeta matavfall och sopor samt vattenåtervinning.

 

 

NATIONELLT/INERNATIONELLT

Regeringar kommer att ägna mer uppmärksamhet åt deras eget lands interna arbete och politik. Stater eller provinser kommer att få större inverkan på sin befolkning  och företrädarna för dessa regioner kommer ha en stark inverkan på lagstiftningen. Länderna kommer att vara mindre fokuserade på relationer med andra nationer eller med utrikespolitik. Det kommer att bli tillbakadragningar från ockuperade eller utländska områden och gamla konflikter kommer lättare lösas. Förhandlingar, fördrag, avtal och allianser mellan länder kommer att ges välsignelser under Grisåret. Internationellt bör de flesta relationer bli harmoniska och vänliga. Om regeringschefer eller politiker väljer att kämpa mot andra, kommer de att se att det blir jämnare ”matcher” i år och de kommer inte att kunna dominera som de gjort tidigare.

 

 

ARBETE

Grisar arbetar hårt och är mycket måna om sitt arbete. Som arbetsgivare kan man lita på dem och de har höga värderingar. Grisar har hög social kompetens och är mycket målmedvetna. De är goda lyssnare och engagerar sig i andras livsöden. Ofta passar de bra i yrkesområden som rör socialt ansvar.

Det förväntas inte vara ett bra år för aktiemarknaden och den ser ut att bli nedåtgående. Det beror på att elden fångats inuti jorden och släcks av vattnet. Aktiemarknadens ombytlighet anses vara eldig och det finns en dämpningsenergi på marknadstillväxten tack vare vattnet. Riskfyllda investeringar eller investeringar för snabba vinster rekommenderas inte. Investerare kommer att känna sig mindre optimistiska och mer rädda, så mer konservativa investeringsstrategier blir populärare och bekvämare för investerare. Det är dags att hålla fast vid sina pengar och för första gången på länge kan sparkonton göra sig bättre än många investeringar.

Sammantaget är detta ett bra år för företag eftersom både Jord- och Vattenelementen ger näring till Träelementet som ger rörelse till affärerna. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att ”företag ska planera under Grisåret och lansera nya projekt och expandera under Råttans år”, vilket är 2020.

Grisens energi är omhändertagande så yrken/företagande som innefattar omhändertagande kommer att blomstra. Generositet kommer att bli ett av årets teman och människor kommer att vara mer benägna att hjälpa andra mindre lyckliga.

 

HÄLSA

Var noga med att ägna mer tid till vila, avkoppling och semester i år.

Människor kommer att vara mycket intresserade av mat i år och temat är att mat måste smaka gott. Man vill samlas och äta tillsammans. Det är viktigt att äta varm, lagad mat i år och inte äta så mycket rå mat. Grönsaker och frukt kommer att nära Jordelementet. YinJorden står för lätt söt mat eller att sötsaker äts i små mängder, så små bakverk och lätta desserter blir populära och konsumeras mer i år än tunga efterrätter.

Viktökning är mycket troligt i år, speciellt runt magen. Kombinationen av Jord och Vatten betyder fukt i mjälten i kinesisk medicin. Denna fukt kan visa sig som problem med mjälten, bukspottkörteln och magen, som alla är Jordorgan. Detta kan orsaka matsmältningsbesvär, så varma och tillagade livsmedel rekommenderas för att underlätta. Det rekommenderas också att använda ingefära i kosten för att hjälpa matsmältningen och för att värma magen. Värmande kryddor som kardemumma och kanel, varma drycker, soppa och grytor är också bra. Det är mycket viktigt att äta regelbundna måltider.

 

Bristen på eld kan leda till att cirkulationsproblemen ökar och det finns något större risk för hjärtsvikt och små blodproppar, hemorrojder och åderbråck på grund av stagnerat och tjockare blod.

 

Kombinationen av elementen som symboliseras som grumligt vatten kan också påverka Njurarna och Urinblåsan. Detta kan manifesteras som fler urinvägsinfektioner, vilket gör urinen grumligt. Eller det kan finnas en ökning av små njurstenar. Njurbrist kan också uppstå som slöhet, problem med ländryggen, tänder och knän eller som en dålig sexlust. Var noga med att vila och sova mer för att stödja dina Njurar.

Flegma/slem är en annan manifestation av lerigt vatten och YinJord, så antalet personer som blir sjuka med luftrörsinfektioner och andningsproblem förväntas stiga med nästäppa som tar längre tid än vanligt att bli fri. Om du får det; koka kycklingsoppa med vitlök, ingefära, salladslök och cayennepeppar och drick varmt vatten med citron och honung – en liten whisky gör det ännu bättre!

 

Huvudmålet är tillfredsställelse och njutning av livet – vila och läka för att förbereda sig för den nya cykeln.

 

Sammantaget ger JordGris året gåvor till de flesta. Tigrar, Kaniner och Getter (Får) får ett fördelaktigare år, men alla ladugårdsdjur får ta del av det lite. Ormar, Apor och Grisar (förutom de som firar sin 60-årsdag) kommer att få ett litet jobbigare år. Det betyder att de kan behöva arbeta hårdare, flytta, resa mer, byta jobb, gifta sig eller få barn – kineserna kallar det ”Good Bad Luck”. Botemedlet mot detta är att bära en Tiger amulett.

Individuella djurprognoser för 2019

 

Råttan – Vatten elementet: 1924, 1936, 1948, 1960, 1972, 1984, 1996, 2008, 2020

Detta är ett bra år för socialisering och romantik. Finanserna är dock knepiga, var försiktig med pengar och ta inte mycket chanser. Det är dags att slutföra projekt som redan har påbörjats.

 

Oxen – Jord elementet: 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997, 2009, 2021

Detta är ett bra år för Oxen. Ekonomin förbättras och ryktet förbättras. Det är dock bäst att bo nära hemmet.

 

Tigern – Trä elementet: 1926, 1938, 1950, 1962, 1974, 1986, 1998, 2010, 2022

Detta är ett bra år för Tigrar. Företaget växer och finanserna förbättras. Nya planer kan genomföras med framgång. Vissa familjeproblem kan uppstå och försiktighet rekommenderas när du reser även på korta avstånd.

 

Kaninen – Trä elementet: 1927, 1939, 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011, 2023

Detta är ett lyckligt år för Kaniner, särskilt i familjen. De kommer att känna sig mer kreativa, uttrycka sig bättre och bli uppskattade. Kaniner bör dock vara försiktiga med att spendera pengar.

 

Draken – Jord elementet: 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, 2024

Detta är ett lyckligt år för Drakar, ekonomiskt och socialt. Dock kan Drakar vara mer irriterade och ha mindre tålamod med andra. Det här är inte ett år för att göra renovera eller förändringar.

 

Ormen * –  Eld elementet: 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001, 2013, 2025

Detta är ett upp och ner år för ormar. Familjeförhållanden kan bli lite slitiga, men det är ett bra år för romantik. Pengar kan tjänas, men kommer att kräva hårt arbete. Resor, särskilt över vatten, är inte att rekommendera.

 

Hästen  – Eld elementet: 1930, 1942, 1954, 1966, 1978, 1990, 2002, 2014, 2026

Detta är ett stabilt år för hästar emotionellt och familjen är lycklig. Det finns en positiv tillväxt i arbete och ekonomi. Men det kan finnas några problem med hemmet, som kräver reparationer.

 

Geten/Fåret – Jord elementet: 1919, 1931, 1943, 1955, 1967, 1979, 1991, 2003, 2015

Detta är ett lyckligt år för Får, särskilt i familjelivet. Det här är ett bra år för tillskott till familjen, genom äktenskap eller födelse. Korta resor är bättre än långa och kommer att ge några glada minnen.

 

Apan * -Metall elementet: 1920, 1932, 1944, 1956, 1968, 1980, 1992, 2004, 2016

Detta är ett knepigt år för Apor, så de måste vara försiktigare än vanligt. Men det är ett bra år för att tjäna pengar och expandera affärer. Se upp för överförtroende och inre spänning.

 

Tuppen – Metall elementet: 1921, 1933, 1945, 1957, 1969, 1981,1993, 2005, 2017

Livet förbättras mycket i år efter två hårda år. Du kommer bättre överens med andra eller försonas med familjemedlemmar. Det finns tur i affärer och ekonomi och det kan också vara ett mer socialt och romantiskt år.

 

Hunden – Jord elementet: 1922, 1934, 1946, 1958, 1970, 1982, 1994, 2006, 2018

Detta är ett lyckligare år för Hundar med någon plötslig lycka i affärer. De kommer att spendera mer tid hemma och det rekommenderas att de inte reser mycket. Människor runt dem kan behöva emotionellt stöd.

 

Grisen * – Vattenelementet: 1923, 1935, 1947, 1959, 1971, 1983, 1995, 2007, 2019

Detta är ett långsamt år för Grisar och kan vara tråkigt, men det kommer att vara fredligt och lugnt för det mesta. Resor, speciellt internationella resor, bör begränsas. Det blir få vinster ekonomiskt, men inte heller några reella förluster.

 

* Grisar, Ormar och Apor borde ha en Tiger amulett för skydd i år och för att få mer lycka till sig.