Icons Icons

The three months of autumn are called
Overflowing and balancing.
The Qi of heaven becomes urgent.
The Qi of earth is resplendent.

One retires early, one rises early.
One ”does the cock”.
Exerting the will peacefully and calmly,
To soften the repressive effect of autumn.
Gathering in the spirits and storing up the Qi.
Pacifying the Qi of autumn,
Without letting the vitality be scattered outside.
Making the Qi of the lung clear and fresh.
This is the way that is proper to the Qi of autumn,
Which thus corresponds to the
Maintaining and gathering-in of life.

To go counter-current would injure the lung,
Causing diarrhoea in winter through
An insufficint contribution to storage.

Su wen kap. 2

Hösten är här och från sommaren och årets ”yangperiod” går vi nu in i början på årets ”yinperiod”, det blir mörkare och kallare. Naturen börjar dra sig samman för vila, frukt faller till marken och naturen skördar och samlar in för att lagra.

Människan bör följa naturens energirörelse och ”dra sig lite inåt”. Det rekommenderas att man lägger sig tidigt (eftersom kylan och mörkret anländer tidigare på kvällen) och går upp tidigt (säsongen fortfarande inte präglas av vinterns fullständiga stillhet).  Man bör ta det lite lugnare (sommarens yang energi minskar och den lugnare yin energin ökar), inte överanstränga sig och se till att bevara ett lugnt sinne.

Tecknet för hösten, Qiu 秋 , består av 2 delar. Delen till vänster visar tecknet för sädesax och delen till höger är tecknet för eld 火 (inre torka); sommarens hetta är över, hösten är här; det är tid för inåtvändande, att klippa banden.

Hösten är dubbel i sin natur; å ena sidan en skördesäsong med sin mogna överflöd, och å andra sidan de snabbt kortare dagarna med en tid då allt börjar vissna och skrumpna. Skörden är början på att jorden blir tom och bar.

En tid för återbalanserande, ”vågorna slår över i skydd av mörkret”, yin, det inre.

Mitten av hösten infaller vid månfestivalen eller midhöstfestivalen, zhong qiu jie 中 秋 節 , närmare bestämt den 15:e dagen i den 8:e månaden enligt den Kinesiska månkalendern (24 september 2018), en dag då fullmånen sägs vara som allra rundast och klarast. Festen är en höstfest som markerar slutet på skördetiden och början av det mörka halvåret, men det är också en familjehögtid där fullmånen symboliserar familjens enhet och sammanhållning. Tillväxten, skörden, styrkan hos yin, kvinnan och månen firas. Under månfesten umgås man med familjen och äter runda och mättande månkakor

Metallelementet & Lungans roll

Enligt TCM motsvarar hösten Metallelementet och lungorna/tjocktarmen. Tjocktarmen ska absorbera det rena och utsöndra det orena. Rensa ut det vi inte behöver. Lungan är vår källa till inspiration och ger oss tillsammans med tjocktarmen möjlighet att kunna släppa gamla idéer och föreställningar. Ge oss möjlighet att växa och utveckla visdom!

Höstens luft är frisk och klar och lungorna som är mottagare av Himlens Qi kan ta in ren och frisk luft och cirkulera ren och klar Qi vidare ut i kroppen.  Lungan sprider försvarsenergin och kroppsvätskorna till kroppens yttre lager och sänker Qi ned till njurarna. Oklar Qi kan vara orsak till många sjukdomar. När den nedåtgående funktionen inte fungerar som den ska kan andningsproblem, hosta och astma uppstå. Vi kan få svårt att ”göra oss av med” urin och avföring. När den utåtspridande funktionen inte fungerar bra kan vi få torr hud och vi har lätt att bli sjuka.

Hösten är en tid för utrensning, både fysisk och psykisk. Att släppa taget om gammalt som vi inte behöver. En utrensning ger oss utrymme för den fräscha nya skörden och energin att lagras som skall räcka hela vintern. Vi måste behålla vår vitalitet inuti på hösten, ej svettas så att den på något sätt kan lämna kroppen och lämna den i brist. Vill vi hålla oss friska och starka under vintern är det viktigt att samla våra andar och Qi i våra egna ”förråd” (precis som skörden lagras i lador). Qi är Yang, dynamiken, vitaliteten och rörelsen i livet. Andarna behöver bra vägledning inuti dig för att de ska veta sin riktning och kunna blomstra till våren. Därför bör du skydda och ta hand om din vitalitet så andarna inte blir splittrade.

Rörelsen för Metallelementet och hösten är inåtgående, mot stillhet. Vi harmoniserar vår ande och vårt sinne med hösten genom självreflektion i stillhet. Tyst stillhet och absolut tomhet och den sanna Qi följer…

Quiet peacefulness and absolute emptiness and the true Qi follows. When the physical form [jing] and the Shen [spirit] are guarded internally, whence could a disease come? - 恬惔虛无,真氣從之,精神內守,病安從來

Su Wen kap. 1

Inre stillhet

Vi måste uppmärksamma vår mentala hälsa under hösten. När klimatet blir kallare minskar solskenet och vinden blir starkare. Den mörkare delen av dygnet blir längre och detta i kombination kan leda till känslomässig instabilitet. Känslan som hör till Lungorna är sorg. Sorgsna känslor kan lätt skada Lungorna, likaså om Lungans Qi är svag, är det mer troligt att vi känner oss mer ledsna eller sorgsna. Därför är det viktigt för vår mentala hälsa att upprätthålla ett lugnt och stilla sinne.

För att upprätthålla ett stilla sinne och ett öppet hjärta, motverka negativa effekter av hösten och balansera höstens Qi, är det viktigt att vi kultiverar oss själva och vår Qi samt stärker Lungans Qi för att återhämta oss under hösten och bli starka inför vintern.

Lungan har en förmåga att anpassa sig till var och en av årets perioder; den kalla, den blåsiga, heta, den våta, och den torra eftersom den har ett tomrum. Inte en tomhet pga av en brist, utan tydligheten och renhetens obegränsade tomhet. Utövare av inre alkemi kallar lungan Hao Hua 皓 華, blomningen av Renhet och Xu Cheng 虛 成, utförandet av Tomhet. Likt en blåsbälg som fylls och töms är Lungan mästaren av Qi.

Genom andetagen är lungan en bro mellan medvetet och omedvetet leverne. Den medvetna andningen, djupare än våra normala andetag, öppnar dörren till framtiden.

Utövandet av nei guan 觀, inre observation, ger oss möjlighet att helt enkelt observera. Det meditativa sinnets stillhet som stillar hjärtat och når en autentisk uppfattning om verkligheten. Förmågan att se ”skörden” för vad den är, till och med en skörd av ledsamhet och sorg med sin isolering och utestängning, att inte drunkna i den utan att acceptera den  för vad den är, vilket leder oss vidare. Precis som tidvattnet flödar vidare utan en blicka bakåt…

Hösten, så rik i början och så naken på slutet, firar lätthet och överflöd utan att den ryggar bort från det bistra och det dystra. Genom att möta och förstå det som händer återförenas vi och läks.

 

 

Om vi inte lever i harmoni med höstens energi kan det skada lungans och tjocktarmens meridian och försvaga njurens meridian inför den kommande vintern. Är lungan svag så vi tappar förmågan av att ”lagra” näring kan vi drabbas av diarré under vintern.  Under denna tid är återhämtning mycket viktigt för att upprätthålla god hälsa.

 

 

 

Lämpliga livsmedel på hösten

Eftersom hösten är en torrare årstid och lungorna är känsliga för torka är livsmedel att betona under hösten mat som befuktar och när kroppsvätskor. Dessa inkluderar ris, sesamfrön, honung, valnötter, spenat, äpplen, päron och druvor. Lämpliga animaliska produkter är mjölkprodukter*, ägg, fläsk, musslor och ostron. Drycker som har fuktgivande effekt inkluderar kokt vatten eller te, sojamjölk, fruktjuicer och kojölk (*människor som är benägna att bygga upp slem och fukt bör undvika mjölk, men eftersom mjölken är fuktig kan människor med torrhet dricka lite med bra hälsoeffekter). Enligt kinesisk medicin finns det inget livsmedel som alla borde undvika, utan endast livsmedel som är olämpliga för t.ex. årstid eller vårt personliga hälsotillstånd.

En av de smaker som ska betonas på hösten är surt. Den sura smaken har en sammandragande funktion och därför skyddar och genererar vätskor. Sur matar är bl.a. surkål, surdegsbröd, picklade grönsaker, ume-boshi (saltade plommon), oliver, ättika, yoghurt*, citroner, adzukibönor, ostar* och gröna äpplen. Surt är en stark smak, så den grundläggande rekommendationen är att inte äta för mycket. Människor som redan är benägna att samla fukt bör minimera sura livsmedel, men människor som är torra eller människor med genomsnittlig till god hälsa kan äta mera sura livsmedel under hösten.

Människor som har lätt att bli förstoppade behöver hålla rörelsen igång. En traditionell rekommendation för att avhjälpa förstoppning är att tugga maten tillräckligt så att den blandar sig väl med saliv innan man sväljer. Att äta långsammare bidrar också till att lugna och centrera oss medan vi äter (säsongens lämpliga känslomässiga hållning). Ökad användning av frön och nötter i kosten, som linfrön eller sesamfrön hjälper till att fukta och flytta avföring. Personer med löpande förstoppning kan ta psylliumskal varje morgon.

Det rekommenderas också att undvika att äta mycket av kryddiga livsmedel som peppar, ingefära, lök och vitlök, eftersom överdriven konsumtion skulle kunna skada kroppens yin, essens.

När vi går in i årets Yin period är det också lämpligt att använda mer tidskrävande matlagningsmetoder. Livsmedel bör beredas med lägre värme och längre tillagningstider; långkokning och ugnsbakning. Dessa metoder bevara fukten hos de livsmedel som tillreds. Långsam matlagning saktar även ner vårt sinne och vår takt i livet.