Icons Icons

Början av våren är den tid på året då allt får en ny början. Våren hör till elementet Trä och de organ som är aktiva på våren är Levern och Gallblåsan. Detta är den skapande delen i de 5 elementen. Det första att tänka på den här årstiden är att bevaka och skydda Yang Qi. Vi ska fortsätta att klä oss varmt och ha löst åtsittande kläder. Släpp lös håret och ta promenader. Denna rekommendation överensstämmer med vad som står i Huang Di Nei Jing, Su Wen, kap 2, ”Att upprätthålla hälsan i enlighet med de 4 årstiderna” (Si Qi Tiao Shen Da Lun). Qi Bo rekommenderar att vi ska lägga oss när mörkret infaller och stiga upp tidigt på morgonen. Vi bör ”efter uppvaknandet ta en promenad på gården för att stärka lederna och senorna, lossa håret och slappna av kroppen”. Eftersom våren står för nyväxande bör vi fokusera viljan på livet och ”hjälpa att överleva”.

Den känsla som hör till Träelementet och Lever och Gallblåsa är ilska så människor som har en benägenhet till Qi stagnation eller depression ska vakta Levern lite extra noga och vara noga med att hjälpa kroppen att upprätthålla en fri cirkulation av Qi. Qigong är en utmärkt träningsform som hjälper kroppen att upprätthålla/harmoniera cirkulationen av Qi i kroppen. Levern är en manifestation för styrka och den stora, synbara impulsen till liv. En svaghet hos Lever och Gallblåsa kan visa sig i liten eller utebliven menstruation, suddig syn, muskelkramper och skakningar, svårigheter att fatta beslut etc. När Levern är agiterad och Yang stiger för kraftfullt kan vi få huvudvärk, migrän, högt blodtryck, tinnitus etc.

För kvinnan spelar levern en extra viktig roll eftersom den är betydande för hela kvinnans livscykel, från menstruation till klimakteriet, och vårt välmående under dessa perioder. Levern lagrar blodet och förser Uterus med blod. Den har också en betydande roll när det gäller balansen i känslolivet och den mentala sfären. Kvinnans Qigong, som är en speciellt utvecklad Qigong för kvinnorelaterade obalanser, förbättras funktionen hos den kvinnliga organismen ännu starkare, med hänsyn tagen till kvinnans fysiologi och psykologi.

Dieten på våren bör vara på ett sådant sätt att den hjälper Levern. Eftersom Levern ska upprätthålla en fri cirkulation i kroppen är det bra att äta mat med lite bitter smak samt varm mat. Mat som inkluderar lök, purjolök, gräslök, koriander och vitlök är lämplig. Ett populärt recept i Kina är 100 g strimlad purjolök och 50 g runna strimlor av fläskkött. Tillsätt soja, salt och peppar. Animaliskt protein har en tendens att kunna skapa hetta kroppen så var försiktig med det röda köttet för att inte agitera Levern.

Den gula kejsaren rekommenderar att ”under våren och sommaren nära Yang, och på hösten och vintern nära yin” för att undvika problem på våren. Tillväxten på våren är beroende av lagrandet på vintern. Leverns styrka är beroende av Njurarnas Yin.

 

Fredagen den 5 mars passerade vi den 3:e skärningspunkten i årstiderna som kallas ”Uppvaknandet av Insekter ” (jing zhe 驚蟄). Detta representerar nästa del av våren, och som namnet antyder är det den tid då vi börjar se det inledande uppvaknandet av livet naturen. Insekter börjar vakna till liv. Fåglarna sjunger och vårblommorna börjar skjuta upp ur marken.

 

The three months of spring are called to spring forth and display.

Heaven and earth together produce life, and the 10 000 beings are invigorated.

At night, one goes to bed, at dawn, one gets up.

One paces in the courtyard with great strides, hair loose, body relaxed, exerting the will for life; to give life and not to kill, to give and not to take, to reward and not to punish.

This is the way that is appropriate to the Qi of spring, which thus corresponds to maintaining the producing of life.”

– Suwen, kap 2 –

 

Vi kan stödja levern och dess funktion genom att göra en lever rening, detox, på våren.

Här kommer receptet på ”Liver flush”:

Saften av 1/2 citron
1 msk olivolja
Saften av 2 apelsiner
ca 2 1/2 dl vatten
2-4 vitlöksklyftor

Allt mixas och drickes på fastande mage (före frukost) under 1 vecka. Lycka till!

 

Chun

 

Tecknet är ursprungligen 3000 år och visar en sol som befinner sig under växtligheten, trädet.

 

Våren är ett resultat av solens aktivitet. Trädet växer nerifrån, drar du i det rycker du upp det med rötterna. När man är överexhalterad säger man kinesiskt att man drar trädet uppåt med rötterna vilket leder till att man utarmar blodet!