Icons Icons

Under vintermånaderna vissnar naturen, gömmer sig, återvänder hem och går in i en viloperiod.
Fertiliteten återvänder till jorden och vattnet gömmer sig under isen i jorden, Yin, för att senare ta emot himlens impuls, Yang – vi bevarar livskraften som väntar på vårens inträdelse..

Vintersolståndet inträffar när Yin börjar övergå till Yang, en vändning som ger orientering till Qi i livet. All Qi och expansionen av Qi börjar röra sig runt vintersolståndet, precis som alla stjärnor och konstellationer rör sig runt polstjärnan.

 

Hur ska vi leva i harmoni med vintern?

Allt levande kontraheras av kyla, så också människan. Energin blir stilla och vilande. Därför bör också människan ”konservera” sin energi under vintermånaderna, återskapa essens, samla styrka och vitalitet så att vi kan möta våren med dess pånyttfödelse. Vi ska återvända till oss själva för att veta vilken riktning vi ska ta när våren kommer.
Trots att energin om vintern känns tyst och djup så är dess kraft både djup och stark. Allt är stilla på ytan men där, i det inre, finns näringen och arbetet pågår för fullt.

På vintern rekommenderas att vi ägnar oss mer åt inombords arbete; meditation, Qigong, yoga. Kontemplation. Vara mindre aktiv, gå till sängs tidigare och sova fler timmar per dygn.
Varma grytor och soppor rekommenderas där gärna märgen får koka ner. Tillsätt värmande kryddor i matlagningen. Det är att rekommendera stekning och ugnsbakning som ”packar” in värmen i maten. Frukosten bör vara varm för att tillgodose mjälten och magen med värme, Yang, och energi.
Vi ska klä oss ordentligt och hålla våra kroppar varma och porerna ”stängda” för att inte förlora Qi.

 

Organen som är kopplade till vattenelementet är njurarna och urinblåsan. Njurarna ansvarar för vår mest essentiella energi, för vår grundenergi, roten till allt liv. Kroppens födelse, tillväxt, mognad, åldrande och död är beroende av tillståndet hos njurarnas energi. Det sägs att när vatten elementets energi är stark är det sexuella och reproduktiva livet fyllt med energi, ryggen och lederna är starka och smärtfria. Sinnet är starkt och viljekraften stor.
Vi ska följa vinterns filosofi att konservera och lagra för att vi inte ska skada njurarnas energi. Finns en svaghet i vattenelementet kan det uppstå rädslor eller fobier. Vi saknar viljekraft. Rygg- och knäproblem, urinvägsproblem och vallningar är några obalanser som kan uppstå.

 

”The three months of winter are called closing in and preserving. The water freezes, the earth is broken up – there is no longer any communicaton with the yang.
Go to bed early, get up late. Do everything according to the light of the sun, exerting the will as buried, as if hidden, taking care only of oneself, falling back on oneself, as in possession of oneself.
Avoid the cold and seek the warmth. Let nothing flow out from the skin through fear of losing Qi.
This way is natural to the Qi of winter which corresponds to the maintenance and preservation of life.
To go against this would injure the kidneys causing weakening in spring through an insufficient contribution to the generation of life”
Suwen ch. 2